Onze Geschiedenis


Thuis hadden wij, toen ik nog een klein meisje was, altijd al dieren, van tropische vissen en vogels tot schapen. Met mijn vader heb ik kleurmuizen gefokt. Mijn tante en oom hadden een Sint-Bernard en ik wilde ook een hond. Na veel gezeur kregen wij een Boxer. Zij heette Connie en zij is helaas maar een jaar of acht geworden. Heel het gezin miste haar en er kwam kort daarop een prachtige Boxer pup met een stamboom, ze heette Borga. Ja, na een paar jaar nu wilde ik ook wel eens een nestje puppies. Na wat gesprekken met de fokker van Borga, die ook keurmeester was, werd zij gedekt door een mooie reu uit zijn kennel. Maar helaas, na tweemaal proberen, geen puppies! Heel jammer, maar puppies kon ik wel vergeten.

Toen ik 19 jaar was wilde ik een eigen hond. Mijn opa had altijd een Barzoi gehad en die wilde ik ook graag. Maar ik woonde nog bij mijn ouders en die vonden dat maar niets. Mijn tweede keus viel op een Afghaanse Windhond en na een tijdje kwam in 1970 mijn eerste eigen hond. Zij heette Anyatahplaksa Aziz el Djefna. Ik ging met haar naar shows en ze had daar goede resultaten. Fokken met haar zou wel leuk zijn. maar we woonden op een flat en het is natuurlijk niet geweldig om daar pupjes van zo’n groot ras groot te brengen.

Lang daarna, ik was ondertussen getrouwd en had een dochter, waren we verhuisd naar een eengezinswoning met een fijne tuin. Nu zou ik dus eindelijk kunnen fokken, maar inmiddels was onze Afghaan al weer 7 jaar, dus eigenlijk al op een leeftijd waarop een eerste nestje niet meer gewenst is.

Er kwam in 1979 een Saluki bij ons. Zij heette Aymara el Charnak en zij kreeg in 1980 gezelschap van een Afghaan, die luisterde naar de naam Imandra Ben Mazir-i-Sharif. Zij gingen ook naar shows en weer kwam de gedachte om te fokken. Nu werd er een kennelnaam aangevraagd en na een paar namen, die werden afgewezen, werd dat in 1981 Pul-i-Khumri. Het eerste nestje Pul-i-Khumri Saluki’s werd in mei 1983 geboren en er volgden nog 2 nestjes Saluki’s en een nestje Afghaantjes.
Het showen en fokken van grote honden was moeilijk voor mij geworden met een gezin met 2 kleine kinderen en ik ben daarmee toen opgehouden. De meeste Saluki’s en Afghanen,  die we toen hadden, waren er dus alleen nog maar voor de gezelligheid. Ze hebben een leeftijd tussen de 12 en 15 jaar bereikt. We hadden nog 2 oudere Saluki’s toen wij aan een kleiner ras erbij dachten en daar naar op zoek gingen. In juni 1992 kwam het eerste Tibetaanse Spanieltje, Kensing Tiara uit Engeland, bij de hondenfamilie. Met haar kinderen begint dus het verhaal over de Tibetaanse Spaniels van Pul-i-Khumri.